7.1. Obligațiile conducătorilor de vehicule

Conducătorul de vehicul trebuie să aibă asupra sa actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare şi, după caz, atestatul profesional, precum şi celelalte documente prevăzute de lege.

El trebuie deasemenea să circule numai pe sectoarele de drum pe care îi este permis accesul şi să respecte normele referitoare la masele totale maxime autorizate şi admise şi/sau la dimensiunile maxime admise de autoritatea competentă pentru autovehiculele conduse.

Verificarea funcţionării sistemului de lumini şi de semnalizare, a instalaţiei de climatizare, menţinerea curată în permanenţă a parbrizului, a lunetei şi a geamurilor laterale ale autovehiculului, precum şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare sau înregistrare ale autovehiculului şi remorcii este deasemenea obligatorie pentru conducătorii de autovehicule.

În condiţii prevăzute de lege conducătorul de vehicul este obligat să permită controlul stării tehnice a vehiculului, precum şi al bunurilor transportate.

Conducătorul de vehicul este obligat să se prezinte la verificarea medicală periodică prevăzută de lege.

Conducătorul de vehicul trebuie să aibă un comportament care să nu afecteze fluenţa şi siguranţa circulaţiei, să nu pună în pericol viaţa sau integritatea corporală a persoanelor şi să nu aducă prejudicii proprietăţii publice ori private.

Şoferii au obligaţia de a înmâna la cererea poliţistului rutier, documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum şi alte documente prevăzute de lege.

În cazul în care poliţia rutieră cere identitatea persoanei căreia i-a fost încredinţat autovehiculul proprietarul este obligat să comunice identitatea acestei persoane în termenul solicitat de poliţişti.

Conducătorii de vehicule au obligaţia de a purta în timpul circulaţiei pe drumurile publice centura de siguranţă, deasemenea celelalte persoane din autovehicul care sunt aşezate pe locuri prevăzute cu centuri de siguranţă sunt obligate să le poarte excepţie făcând cazurile prevăzute de regulament.

Conducătorii cu o vechime mai mică de 1 an de la data obţinerii permisului de conducere trebuie să aplice semnul distinctiv sub forma unui disc de culoare galbenă, cu diametrul de 100 mm, care are în centru semnul exclamarii, de culoare neagră, cu lungimea de 60 mm şi diametrul punctului de 10 mm. Acest semn distinctiv trebuie aplicat obligatoriu de conducătorii de vehicule după cum umrează: la motocicletă în partea din spate lângă numărul de înmatriculare, la autovehicul pe parbriz în partea din dreapta jos şi pe lunetă în partea stângă jos, la autovehiculul care nu este prevăzut cu lunetă, pe parbriz, în partea din dreapta jos şi pe caroserie, în partea din spate stânga sus, la tramvai pe parbriz, în partea din dreapta jos şi pe luneta ultimului vagon, în partea din spate stânga sus, la autovehiculul care tractează o remorcă, pe parbrizul autovehiculului, în partea din dreapta jos şi pe caroseria remorcii, în partea din spate stânga sus.

În cazul căderii din vehicule, pe partea carosabilă, a încărcăturii sau a unei părţi din aceasta, care constituie un obstacol ce nu poate fi înlăturat imediat, conducătorul este obligat să îl semnalizeze cu unul dintre mijloacele prevăzute de lege.

Leave a comment