1.13. Semnalizarea rutieră: Semnale luminoase

Semnalele luminoase pentru dirijarea circulației vehiculelor

Semafoarele electrice se instalează înaintea intersecțiilor astfel încât să fie vizibile de la o distanta de 50 m. Pot fi repetate în mijlocul, deasupra sau de cealaltă parte a intersecției. Pe drumurile cu două sau mai multe benzi pe sens, pentru direcții diferite, delimitate prin marcaje longitudinale, semafoarele pot fi instalate deasupra fiecărei benzi, sau pe lămpile acestora pot fi aplicate săgeti sau pot fi însoțite de panouri adiționale cu săgeți care indică direcțiile de deplasare corespunzătoare.


Semnalul de culoare roșie interzice trecerea.

La semnalul roșu, vehiculul trebuie oprit fără a depăși semaforul, marcajul de oprire, trecerea de pietoni sau colțul intersectiei dacă semaforul este suspendat.

Atunci când semnalul roșu funcționează de odată cu cel galben, acesta anunță că urmează semnalul verde.

Atunci când semnalul de culoare galbenă urmează după semnalul de culoare verde îți poți continua deplasarea doar daca nu poți opri în siguranță sau dacă ești surprins în intersecție.

Semnalul de culoare galbenă intermitent obligă la reducerea vitezei și respectarea semnificației semnalizării rutiere și a regulilor de circulație aplicabile în acel loc.

 

Pe lămpile de culoare roșie sau verde ale semafoarelor pot fi aplicate sageți de culoare neagră care indică direcţiile de deplasare corespunzatoare acestora. În acest caz, interdicția sau permisiunea de trecere impusă de semnalul luminos este limitată la direcţia sau direcţiile indicate prin aceste săgeţi. Aceeaşi semnificaţie o au şi sageţile aplicate pe panourile adiţionale ce însoţesc, la partea inferioară, semafoarele. Săgeata pentru mersul înainte are vârful în sus.

 

Semnalul de culoare verde permite trecerea.

De obicei când virăm la dreapta, pietonii au și ei verde la semafor și trebuie să le acordăm prioritate.

Dacă semaforul întâlnit este unul singur pentru toate direcțiile (stânga, înainte, dreapta), atunci când virăm la stânga, trebuie să acordăm prioritate vehiculelor care vin din sens opus și pietonilor care trec pe trecerea de pietoni aflată pe drumul din stânga pe care intrăm.

Se interzice intrarea în intersecție la semnalul verde dacă, din cauza aglomerației, există riscul imobilizării și blocării traficului.

Semnalul de culoare verde intermitent cu săgeată pe fond negru atașată unui semafor obligă la reducerea vitezei, deplasarea numai pe direcția respectivă și cedarea trecerii.

Semnalele lămpilor cu lumină roșie alternativ intermitentă de la treceri la nivel cu calea ferată obligă la oprire pe toată durata emiterii semnalelor.

Semnalele lămpilor cu lumina albă intermitentă de la treceri la nivel cu calea ferată permit traversarea căii ferate. Funcționează atât timp cât lămpile de culoare roșie sunt stinse.

 

Semafoarele pentru tramvaie

Au forma de casetă, cu trei lumini la partea superioară și una sub cea din mijloc, toate de culoare albă.

Combinația luminoasă a lămpii inferioare cu una dintre cele trei lampi situate la partea superioară pentru indicarea direcției permite trecerea tramvaiului.

Iluminarea concomitentă a celor trei lumini de la partea superioară interzice trecerea tramvaiului.

 

Semafoarele la benzile reversibile

Când deasupra benzilor sunt instalate cu dispozitive cu semnale roșii și verzi, acestea sunt destinate semnalizării benzilor cu circulație reversibilă.

  • semnalul roșu având forma a două bare incrucisate interzice accesul pe banda deasupra căreia se găsește.
  • semnalul verde cu săgeata în jos permite intrarea și circulația pe banda respectivă.
  • semnalul galben cu săgeata în diagonală anunță schimbarea culorii. Acest semnal anunță că banda deasupra căreia se află va fi închisă circulației și ești obligat să te deplasezi pe banda sau benzile indicate de săgeți.
Benzile din mijloc se pot folosi în ambele sensuri, în funcție de culoarea semafoarelor de deasupra benzilor.
Exemplu: Vineri, fiind trafic mai mare într-un sens, se folosesc patru benzi pe direcția dinspre localitate. Duminică va fi invers, traficul fiind mai mare pe direcția înspre localitate.

 

Semnalele luminoase pentru pietoni

  • semnalul roșu interzice traversarea.
  • semnalul verde permite trecerea.
  • semnalul de culoare verde intermitent anunță schimbarea culorii semaforului, pietonul fiind obligat să grăbească trecerea, iar daca drumul este prevăzut cu refugiu să aștepte pe acesta schimbarea culorii semaforului.

Leave a comment