VITEZA DE DEPLASARE

Orice vehicul care se deplasează are o anumită viteză. Viteza excesivă sau neadaptată este principala cauză a accidentelor de circulaţie cu urmări dintre cele mai grave.
Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să respecte limitele maxime de viteză stabilite pentru categoria respectivă de vehicule şi pentru categoria de drum pe care se deplasează, sau impusă prin indicatoare.
Limita maxim[ de viteză în localitate este de 50 km/h, pentru categoriile de vehicule. Ea poate fi majorată, numai pentru categoriile A şi B, cu acordul poliţiei şi a administratorului de drum, până la 80 km/h, pe anumite porţiuni de drum. Ea poate fi micşorată, pentru toate vehiculele, dar numai puţin de 30 km/h.     Limitele de viteză în afara localităţilor sunt:
– 130 km/h pe autostradă;
– 100 km/h pe drum expres şi naţional-european;
– 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri.

Autostradă Drum expres şi
naţional-european
Celelalte drumuri
(naţionale, judeţene, comunale)
În localitate
A,B 130 km/h 100 km/h 90 km/h 50 km/h
C,D,D1 <110 km/h 90 km/h 80 km/h 50 km/h
A1,B1,C1 90 km/h 80 km/h 70 km/h 50 km/h
tractor,moped Nu are voie! 45 km/h 45 km/h 50 km/h

Conducătorii de autovehicule care au o vechime mai mică de un an şi persoanele care efectuează pregătirea practică pentru obţinerea permisului, se pot deplasa în afara localităţilor cu o viteză maximă admisă mai mică cu 20 km/h decât viteza admisă pentru categoria de vehicul şi de drum.
Conducătorii de vehicule sunt obligaţi, în funcţie de viteza cu care circulă, să păstreze o distanţă suficientă faţă de vehiculul care îi precede pentru a putea evita o coliziune.
Distanţa de oprire este spaţiul parcurs de automobil din momentul sesizării unui obstacol în trafic până la oprirea vehicului. Această distanţă depinde de viteza de deplasare şi de aderenţă.
Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să reducă viteza în următoarele situaţii:
– la trecerile la nivel cu calea ferată;
– la semafor galben intermitent;
– la întâlnirea unui vehicul care circulă pe timp de noapte din sens opus;
– când circulă pe banda de lângă bordură sau acostament în apropierea staţiilor mijloacelor de transport public de persoane cu alveolă, iar acestea semnalizează intenţia de a pleca din staţie;
– la apropierea autovehiculelor cu prioritar care au în funcţiune semnale luminoase de culoare galbenă, concomitent cu cele sonore;
– la marcajul de reducere a vitezei;
– la mesajul variabil “REDUCEŢI VITEZA”;
– dacă mersul înainte este obturat de un obstacol care impune trecerea pe sensul opus;
Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localitate sau 50 km/h în afara acesteia, în următoarele situaţii:
– în curbele deosebit de periculoase;
– pe drumurile cu denivelări semnalizate ca atare;
– pe drumurile acoperite cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă, piatră cubică umedă
– în condiţii de ceaţă, ploi torenţiale, ninsori abundente, când vizibilitatea scade sub 100 metri;
– în zona de acţiune a indicatorului de avertizare “Copii” între orele 7-22 precum şi a indicatorului “Accident”;
– la trecerea pe lângă grupuri organizate, coloane militare sau cortegii, în mers sau staţionate pe partea carosabilă a drumurilor cu o singură bandă pe sens;
– la trecerea pe lângă animale conduse pe partea carosabilă sau acostament;
– la trecerea prin intersecţiile nedirijate;
– la trecerile pentru pietoni, dacă drumul are cel mult o bandă pe sens, iar pietonii aflaţi la marginea părţii carosabile intenţionează să traverseze;
– la schimbarea direcţiei de mers prin viraje.

Leave a comment