6.1. Trecere la nivel cu cale ferată

Trecere la nivel cu cale ferată curentă cu bariere sau semibariere

Conducătorul care se aproprie de o trecere la nivel cu cale ferată curentă va reduce viteza.

Când barierele sunt ridicate conducătorii de vehicule sunt obligaţi să circule cu viteză redusă şi să se asigure că din stânga sau din dreapta nu se apropie un vehicul feroviar.

Trecere la nivel cu cale ferată curentă cu bariere sau semibariere prevăzută cu instalaţii de semnalizare automată

Când barierele, semibarierele sunt ridicate obligă conducătorii de vehicule să circule cu viteză redusă şi să se asigure că din stânga sau din dreapta nu se apropie un vehicul feroviar. Semnalizarea de interzicere a circulaţiei rutiere se realizează:

 • optic, prin funcţionarea dispozitivelor cu lumini intermitent-alternative roşii
 • acustic, prin emiterea de semnale sonore intermitente
 • prin coborârea în poziţie orizontală a semibarierelor

Semnalizarea de interzicere a circulaţiei rutiere se consideră realizată chiar şi numai în una din următoarele situaţii:

 • prin aprinderea unei singure unităţi luminoase a dispozitivului cu lumină intermitent-alternativă roşie
 • prin funcţionarea sistemului sonor
 • prin poziţia orizontală a unei singure semibariere

Circulaţia rutieră se consideră de asemenea interzisă şi în situaţia în care barierele sau semibarierele sunt în curs de coborâre sau de ridicare.Trecere la nivel cu cale ferată curentă fără bariere sau semibariere

La aceste treceri se va opri în mod obligatoriu vehiculul, în ordinea sosirii pentru asigurare, în locul unde există vizibilitate maximă, fără a depăşi locul unde este instalat indicatorul “Trecere la nivel cu calea ferată simplă, fără bariere” sau “Trecere la nivel cu calea ferată dublă, fără bariere” ori marcajul transversal aplicat pe partea carosabilă a drumului public sub forma unei linii continue.

Conducătorul auto este obligat să oprească atunci când:
 • barierele sau semibarierele sunt coborâte, în curs de coborâre sau in curs de ridicare
 • semnalul cu lumini roșii și/sau semnalul sonor sunt în funcțiune
 • întâlnește indicatorul Trecere la nivel cu calea ferată, fără bariere – simplă sau dublă – sau Oprire
 • agentul de cale ferată adresează semnal de oprire
Vehiculele vor fi oprite înaintea marcajului de oprire, iar în lipsa acestuia, în dreptul indicatorului Oprireori înaintea barierei, după caz.

În cazul imobilizarii unui vehicul pe calea ferată, conducătorul acestuia este obligat să scoată imediat pasagerii din vehicul şi să elibereze platforma căii ferate, iar când nu este posibil, să semnalizeze prezenţa vehiculului cu orice mijloc adecvat.

Participanţii la trafic, care se găsesc în apropierea locului unde un vehicul a rămas imobilizat pe calea ferată, sunt obligaţi să acorde sprijin pentru scoaterea acestuia sau, când nu este posibil, pentru semnalizarea prezenţei lui.


Trecere la nivel cu o cale ferată industrială

Obligatii:

 • se circulă cu prudenţă
 • se respectă semnalul agentului de cale ferată
Porţile de gabarit instalate înaintea unei treceri la nivel cu o cale ferată electrificată, destinate să interzică accesul vehiculelor a căror încărcătură depăşeşte în înălţime limita de siguranţă admisă, sunt marcate cu benzi alternante de culoare galbenă şi neagră. Pe stâlpii de susţinere ai porţilor de gabarit se instalează indicatoare rutiere prin care se precizează înălţimea maximă de trecere admisă
Conducătorului de vehicul îi este interzis să treacă sau să ocolească aceste porţi de gabarit, dacă înălţimea sau încărcătura vehiculului atinge ori depătşeşte partea superioară a porţii. În cazul imobilizarii unui vehicul pe calea ferată, conducătorul acestuia este obligat să scoată imediat pasagerii din vehicul şi să elibereze platforma căii ferate, iar când nu este posibil, să semnalizeze prezenţa vehiculului cu orice mijloc adecvat. Participanţii la trafic, care se găsesc în apropierea locului unde un vehicul a rămas imobilizat pe calea ferată, sunt obligaţi să acorde sprijin pentru scoaterea acestuia sau, când nu este posibil, pentru semnalizarea prezenţei lui.
Advertisements

2 thoughts on “6.1. Trecere la nivel cu cale ferată

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s