2.1. Reguli generale de circulație

Toate vehiculele, inclusiv cele trase sau împinse circulă pe partea dreaptă a drumului public în direcția de mers iar pietonii pe partea stângă.

Persoanele care circulă pe drumul public se vor conforma:

  • semnalelor agentului de circulație;
  • regulilor de circulație;
  • semnificației fiecărui mijloc de semnalizare rutieră;
  • semnalelor conducătorilor de vehicule.

 

În timpul deplasării vehiculele sunt obligate să păstreze o distanță suficientă sau corespunzătoare față de marginea din dreapta drumului, față de vehiculele pe lângă care circulă, în acelaşi sens sau în sens opus şi față de vehiculul din față.

Excepție: bicicliştii trebuie să păstreze o distanță de 25 m față de autovehiculul din față.

Participanţii la trafic sunt obligaţi să anunţe administratorul drumului public ori cea mai apropiată unitate de poliţie atunci când au cunoştinţă despre existenţa pe drum a unui obstacol sau a oricărei alte situaţii periculoase pentru fluenţa şi siguranţa circulaţiei.

Se interzice oricărei persoane să arunce, să lase sau să abandoneze obiecte, materiale ori substanţe sau să creeze obstacole pe drumul public. Persoana care nu a putut evita crearea unui obstacol pe drumul public este obligată să îl înlăture şi, dacă nu este posibil, să îi semnalizeze prezenţa şi să anunţe imediat administratorul drumului public şi cea mai apropiată unitate de poliţie.

Conducătorilor de autovehicule le este interzis să transporte copii cu vârsta de până la 12 ani pe scaunul din faţă, chiar dacă sunt ţinuţi în braţe de persoane majore, în timpul deplasarii pe drumurile publice.

Se interzice conducătorilor de autovehicule, precum şi persoanelor care ocupă scaunul din faţă, să ţină în braţe animale în timpul deplasarii pe drumurile publice.

Centura de siguranță

Se folosește în localități și în afara acestora de către toți participanții la trafic care ocupă locuri prevăzute cu centuri.

Copiii cu vârsta sub 12 ani sau cu înălţimea sub 150 cm trebuie să poarte centuri de siguranţă adaptate greutăţii şi dimensiunilor lor, iar cei cu vârsta sub 3 ani se transportă numai în dispozitive de reţinere omologate.

Se exceptează de la obligaţia de a purta centura de siguranţă:

  • conducătorii de autoturisme pe timpul executării manevrei de mers înapoi sau care staţionează;
  • femeile în stare vizibilă de graviditate;
  • conducătorii de autoturisme care execută servicii de transport public de persoane, în regim de taxi, când transportă pasageri;
  • persoanele care au certificat medical în care să fie menţionată afecţiunea care contraindică purtarea centurii de siguranţă;
  • instructorii auto, pe timpul pregătirii practice a persoanelor care învaţă să conducă un autovehicul pe drumurile publice sau examinatorul din cadrul autorităţii competente, în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului, pentru obţinerea permisului de conducere.

 

Persoanele care au certificat medical sunt obligate să aibă asupra lor certificatul medical, în conţinutul căruia trebuie să fie menţionată durata de valabilitate a acestuia.

Se interzice transportul pe motociclete şi pe mopede a mai multe persoane decât locurile stabilite prin construcţie, precum şi al obiectelor voluminoase.

Conducătorii și pasagerii motocicletelor și mopedelor trebuie să poarte căști de protecție omologate.

Copiii în vârstă de până la 7 ani, dacă sunt ţinuţi în braţe, precum şi cei de până la 14 ani, se transportă numai în ataşul motocicletelor.

Circulaţia pe drumurile publice a vehiculelor care nu sunt supuse înmatriculării sau înregistrării, cu excepţia bicicletelor şi a celor trase sau împinse cu mâna, este permisă numai în timpul zilei. Se interzice conducătorilor acestor vehicule să circule cu acestea cu o viteză mai mare de 30 km/h.

 

Reguli referitoare la manevre

Conducătorul de vehicul care intenţionează să pornească de pe loc sau să oprească, să întoarcă, să iasă dintr-un rând de vehicule staţionate sau să intre într-un asemenea rând, să vireze spre dreapta sau spre stânga pentru schimbarea benzii ori direcţiei de deplasare sau să meargă înapoi este obligat să efectueze aceste manevre numai după ce a semnalizat şi s-a asigurat că o poate face, fără a pune în pericol participanţii la trafic care îl urmează, îl precedă ori cu care urmează să se întâlnească, ţinând seama de poziţia, direcţia şi viteza acestora.

Pe drumurile publice înguste şi/sau cu declivitate, unde trecerea vehiculelor care circulă din sensuri opuse, unele pe lângă altele, este imposibilă sau periculoasă, se procedează după cum urmează:

  • la întâlnirea unui ansamblu de vehicule cu un vehicul, conducătorul acestuia din urmă trebuie să manevreze cu spatele;
  • la întâlnirea unui vehicul greu cu un vehicul uşor, conducătorul acestuia din urmă trebuie să manevreze cu spatele;
  • la întâlnirea unui vehicul care efectuează transport public de persoane cu un vehicul de transport mărfuri, conducătorul acestuia din urmă trebuie să manevreze cu spatele.

 

În cazul vehiculelor de aceeaşi categorie, obligaţia de a efectua o manevră de mers înapoi revine conducatorului care urcă, cu excepţia cazului când este mai uşor şi există condiţii pentru conducătorul care coboară să execute aceasta manevră, mai ales atunci când se află aproape de un refugiu.

Leave a comment