3.3. Cazurile în care nu ai prioritate

Cazurile în care nu ai prioritate

Autovehiculul care intră într-o intersecţie venind de pe un drum public pe care nu este instalat vreun indicator de prioritate (intersecție nedirijată), faţă de vehiculele care circulă dinspre dreapta.

În imaginea alăturată autoturismul galben nu are prioritate, trebuie să acorde prioritate de dreapta autovehiculului roșu.

 
Autovehiculul care circulă pe un drum public pe care este instalat unul din indicatoarele cu semnificaţia “Cedează trecerea” sau “Oprire”;

În imaginile alăturate autovehiculele de culoare galbenă și verde nu au prioritate.

  Autovehiculul care întâlneşte indicatorul “Prioritate pentru circulaţia din sens invers”.

În imaginea alăturată, autovehiculul galben nu are prioritate.

Când indicatorul este însoţit de o tăbliţă adiţională care simbolizează o anumită categorie de vehicule obligaţia de a acorda prioritate revine categoriilor de vehicule simbolizate. (în acest caz camioanele și autobusele).

  Autovehiculului care circulă pe banda de lângă acostament sau bordură şi se apropie de o staţie pentru mijloace de transport public de persoane prevăzută cu alveolă, faţă de conducătorul unui astfel de vehicul care semnalizează intenţia de a ieşi, fiind obligat să reducă viteza şi, la nevoie, să oprească pentru a-i permite reintrarea în trafic.

În imaginea alăturată, camionul nu are prioritate. Este obligat să acorde prioritate autobusului, la nevoie să oprească.

  Conducătorul de vehicul faţă de pietonii aflaţi pe partea carosabilă pentru a urca în tramvai sau după ce au coborât din acesta, dacă tramvaiul este oprit în staţie fără refugiu.

În imaginea alăturată, autovehiculul nu are prioritate și este obligat sa acorde prioritate pietonilor.

Autovehiculul care se pune în mişcare sau care pătrunde pe drumul public venind de pe o propietate alăturată acestuia faţă de vehiculul care circulă pe drumul public, indiferent de direcţia de deplasare.

Se exceptează autovehiculul din serviciile de transport public de persoane care se pune în mişcare din staţiile prevăzute cu alveole.

În imaginea alăturată autovehiculul portocaliu nu are prioritate. Trebuie să cedeze prioritatea autovehiculului alb înainte de a intra pe drumul public.

  Autovehiculul care execută virajul spre stânga faţă de cel care circulă din sens opus, inclusiv atunci când circulaţia în intersecţie este dirijată prin semnale luminoase.

În imaginea alăturată, autoturismul alb nu are prioritate. Trebuie să acorde prioritate de dreapta camionului.

  Conducătorul de vehicul care constată că vehiculele care circulă înaintea lui semnalizează intenția de a schimba banda de circulație sau direcția de deplasare este obligat să asigure condițiile pentru realizarea acestor manevre în deplină siguranță.

În acest caz autoturismul alb nu are prioritate. Trebuie sa acorde prioritate autoturismului albastru.

  Tramvaiul care efectuează virajul spre stânga, într-o intersecţie nedirijată faţă de vehiculele care circulă din sens opus, dacă semnalizarea rutieră din acea zonă nu stabileşte o altă regula.

În imaginea alăturată tramvaiul nu are prioritate. Trebuie să acorde prioritate autoturismului albastru.

  Autovehiculul care efectuează un viraj spre stânga sau spre dreapta şi se intersectează cu un biciclist care circulă pe o pistă pentru biciclete, semnalizată ca atare.

În imaginea alăturată biciclistul are prioritate pentru că se află pe o pistă pentru bliciclete semnalizată. În acest caz, autoturismul trebuie nu are prioritate.

  Conducătorul vehiculului al cărui mers înainte este obturat de un obstacol sau de prezenţa altor participanţi la trafic, care impune trecerea pe sensul opus, faţă de vehiculele care circulă din sens opus.

În imaginea alăturată, tractorul nu are prioritate. El trebuie să aștepte trecerea autoturismului galben și numai apoi să efectueze depășirea obstacolului.

  Toate vehiculele faţă de pietonii angajaţi în traversarea străzii prin locul special amenajat, marcat şi semnalizat corespunzător ori la culoarea verde a semaforului destinat lui atunci când aceştia se află pe sensul de mers al vehiculului.

În imaginea alăturată, camionul nu are prioritate. Trebuie să acorde prioritate pietonilor aflați pe trecerea de pietoni.

Vehiculul care intra pe un drum public venind de pe un drum lateral, de categorie inferioară.

La semnalul agentului de circulație, atunci când li se adresează.

La semnalul de culoare roşie sau galbenă al semaforului electric.

Vehiculul care intră într-o intersecție cu circulație în sens giratoriu față de cel care circulă în interiorul acesteia.

Nerespectarea normelor legale referitoare la prioritatea de trecere se sancționează cu amendă contravențională şi 4 puncte de penalizare.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s