1.16. Semnalele polițistului

Semnalele poliţistului care dirijează circulaţia au următoarele semnificaţii:

Braţul ridicat vertical semnifică “Atenţie, oprire” pentru toţi participanţii la trafic care se apropie, cu excepţia conducătorilor de vehicule care nu ar mai putea opri in condiţii de siguranţă. Dacă semnalul este dat într-o intersecţie, aceasta nu impune oprirea conducătorilor de vehicule care se află deja angajaţi în traversare (semnalul este similar cu lumina de culoare galbenă a semaforului);
Braţul sau braţele întinse orizontal semnifică “Oprire” pentru toţi participanţii la trafic care, indiferent de sensul lor de mers, circulă din direcţia sau direcţiile intersectate de braţul sau braţele întinse.

Braţul stâng întins orizontal şi palma mâinii orientată către înainte indică oprire pentru vehiculele şi pietonii care circulă din faţa sa.

Braţul drept întins orizontal
 şi palma mâinii orientată către înainte indică oprire pentru vehiculele şi pietonii care circulă din spatele acestuia.

  Braţele în prelungirea corpului (poziţia de drepţi), indică “Oprire” atât pentru participanţii la trafic care se apropie de intersecţie indiferent de direcţia din care circulă cât şi pentru cei surprinşi în intersecţie de acest semnal ( semnalul este similar cu lumina de culoare roşie a semaforului).
  Balansarea cu braţul, pe verticală, a unui dispozitiv cu lumină roşie ori a bastonului reflectorizant pe timp de noapte semnifică “Oprire” pentru participanţii la trafic, spre care este îndreptat;
  Balansarea pe verticală a braţului semnifică „Reducerea vitezei”;
  Rotirea vioaie a braţului semnifică „Mărirea vitezei” şi „Grăbirea traversării drumului de către pietoni”.
Poliţistul care dirijează circulaţia poate face semn cu braţul ca vehiculul să avanseze, să depăşească, să treacă prin faţa ori prin spatele său, să îl ocolească prin partea sa stângă sau dreaptă, iar pietonii să traverseze drumul ori să se oprească. La efectuarea comenzilor poliţistul poate folosi şi fluierul.


Semnalele poliţistului de pe motocicleta poliţiei



Semnalele poliţistului din maşina de poliţie



Poliţistul rutier aflat într-un autovehicul al poliţiei poate utiliza şi dispozitive luminoase cu mesaje variabile pentru a transmite o dispoziţie sau o indicaţie participanţilor la trafic. Aceste semnale pot fi adresate concomitent cu transmiterea unui apel prin amplificatorul de voce. De asemenea, poate executa semnale cu braţul, cu sau fără baston reflectorizant, scos pe partea laterală dreapta a vehiculului. Acest semnal semnifică oprire pentru conducătorii vehiculelor care circulă în spatele autovehiculului poliţiei.

Acelaşi semnal efectuat pe partea stângă a autovehiculului semnifică oprire pentru conducătorii vehiculelor care circulă pe banda din partea stângă în acelaşi sens de mers ori în sens opus celui al autovehiculului poliţiei.

Leave a comment