ÎNTOARCEREA ŞI MERSUL ÎNAPOI

Conducătorul de vehicul care execută o manevră de schimbare a direcţiei de mers, de ieşire dintr-un rând de vehicule staţionate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulaţie, de virare spre stânga sau dreapta, întoarcere sau mers înapoi este obligat să se asigure că manevra se poate efectua fără să perturbe circulaţia ori să pună în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic şi să semnalizeze.
Semnalizarea schimbării direcţiei trebuie menţinută pe toată durata manevrei. Distanţa de la care se semnalizează este de 50 m în localitate şi 100 m în afara localităţii, aceste valori reprezentând distanţa dintre locul în care se semnalizează şi locul în care începe manevra.
Întoarcerea se poate efectua:
– prin manevre înainte şi înapoi;
– prin viraj.
Pentru a putea întoarce vehiculul de pe un sens de mers pe celălalt, conducătorul acestuia este obligat să se asigure că din faţă, din spate sau din lateral nu circulă în acel moment niciun vehicul şi să semnalizeze.
Se interzice întoarcerea vehiculului în următoarele situaţii:
– în zona de acţiune a indicatorului “Întoarcerea interzisă”;
– în locurile în care este interzisă oprirea voluntară a vehiculelor, cu excepţia intersecţiilor în care manevra se poate efectua prin viraj;
– în intersecţiile în care este interzis virajul la stânga, precum şi în cele în care întoarcerea se poate efectua numai prin manevre înainte şi înapoi;
– pe trecerile pentru pietoni semnalizate;
– pe drumurile cu sens unic şi autostrăzi;
– în locurile unde soliditatea drumului nu permite.
Pentru efectuarea manevrei de mers înapoi conducătorul unui vehicul este obligat să se asigure că manevra se poate efectua fără pericol pentru ceilalţi participanţi la trafic şi să semnalizeze. Semnalizarea se realizează în mod automat, la introducerea manetei de viteze în treapta corespunzătoare mersului înapoi, prin aprinderea unei lumini speciale (albe) în spatele vehiculului. Se recomandă dotarea autovehiculelor şi cu dispozitive sonore pentru semnalizarea manevrei.
Se interzice mersul înapoi cu vehiculul în următoarele situaţii:
– pe o distanţă mai mare de 50 m;
– la ieşirea de pe proprietăţi alăturate drumului public (din garaje, curţi, parcări);
– în toate situaţiile în care întoarcerea este interzisă, cu excepţia drumurilor cu sens unic.
– În locurile în care vizibilitatea în spate este împiedicată, manevra se poate efectua numai când conducătorul vehiculului este dirijat de cel puţin o persoană aflată în afara vehiculului.

Leave a comment