SEMNALE

Semnalele luminoase

Semafoarele pot avea:
– un corp de iluminat, cu lumină intermitentă de avertizare;
– două corpuri de iluminat pentru pietoni sau biciclişti;
– trei corpuri de iluminat pentru vehicule;
– patru sau mai multe corpuri de iluminat pentru tramvaie.
Semafoarele pot fi instalate pe axa verticală a stâlpului sau suspendate pe cabluri. Cele instalate deasupra unei benzi sau a unor benzi, sunt valabile pe banda sau pe benzile respective.
Dacă este un singur semafor atunci el este valabil pentru toate direcţiile (chiar dacă este repetat deasupra mijlocului intersecţiei). Dacă sunt mai multe semafoare, atunci sub fiecare vor apărea o săgeată ce va indica direcţia la care se referă.
Semnalul verde permite trecerea, Însă se interzice pătrunderea într-o intersecţie dacă aceasta este aglomerată şi există riscul unui blocaj.
Dacă există doar un semafor, cei care merg înainte nu acordă prioritate nimănui, cei care merg la dreapta acordă prioritate pietonilor, iar cei care merg la stânga dau prioritate celor care vin din faţă si pietonilor.
Dacă există mai multe semafoare, cei care merg înainte nu acordă prioritate nimănui, cei care merg la dreapta acordă prioritate pietonilor iar cei ce virează la stânga nu întâlnesc pe nimeni, deci nu acordă prioritate nimănui.
Semnalul verde intermitent însoţit de săgeţi negre către dreapta, permite trecerea numai în direcţia indicată, însă trebuie să acorde prioritate celor cu care se intersectează.
Semnalul roşu interzice trecerea. Vehiculul trebuie oprit înaintea marcajului pentru oprire sau în dreptul semaforului.
Semnalul galben nu permite trecerea. Doar în cazul în care vehiculul nu mai poate fi oprit în condiţii de siguranţă este permisă.
La trecerile la nivel cu calea ferată, semnalul luminos este compus din:
– două lumini roşii care se aprind alternativ. În această situaţie trenul se aproprie, conducătorul auto neavând permisiunea să treacă. Este însoţit si de un semnal sonor.
– o lumină albă intermitentă. Conducătorul auto are permisiunea de a trece.
Nu se permite trecerea la nivel cu cale ferată dacă:
– se aprinde doar o unitate luminoasă roşie;
– funcţionează doar sistemul sonor;
– o singură semibarieră este coborâtă.

Semnalele poliţistului

Vor fi respectate cu precădere faţă de celălalte mijloace de circulaţie (marcaje, indicatoare, semnale luminoase).
În semnalele pe care le dau poliţiştii se pot folosi de fluier, pot să ne precizeze anumite direcţii sau trasee pe care să le urmăm.
Poliţistul în poziţie de drepţi cu braţul ridicat vertical se numeşte “Atenţie, Oprire!”. La acest semnal sunt obligaţi să oprească toţi conducătorii de vehicule şi pietonii care se apropie de poliţist indiferent de direcţia din care vin.
Poliţistul drept cu braţul sau braţele întinse orizontal se numeşte “Oprire!”. Opresc conducătorii de vehicule care circulă pe sensul sau sensurile care intersectează braţul sau braţele poliţistului.
Poliţistul drept cu braţele pe lângă corp este o continuare pentru semnul de dinainte – vor opri cei care vin din spate respectiv faţa poliţistului.
Prin balansarea în plan vertical a unui baston reflectorizant de culoare roşie sau a unei lumni de cul roşie, avem semnalul de oprire pe timp de noapte, vor opri conducătorii de vehicule spre care se îndreaptă acel semnal.
Prin rotirea braţului conducătorii au obligaţia de a mări viteza.
Prin banansarea braţului în plan vertical, conducătorii au obligaţia de a reduce viteza.

Leave a comment