2.4. Circulaţia în intersecţii

Prin intersecţie se înţelege – orice încrucişare, joncţiune sau bifurcare de drumuri la nivel, inclusiv spaţiile formate de acestea.

Intersecţiile sunt:

  • cu circulaţie nedirijată;
  • cu circulaţie dirijată – în această categorie sunt incluse şi intersecţiile cu sens giratoriu;

 

La apropierea de o intersecţie, conducatorul de vehicul trebuie să circule cu o viteză care să ii permită oprirea, pentru a acorda prioritate de trecere participanţilor la trafic care au acest drept.

Pătrunderea unui vehicul într-o intersecţie este interzisă dacă prin aceasta se produce blocarea intersecţiei.

 

Circulaţia în intersecţiile nedirijate

 

Intersecţiile cu circulaţia nedirijată sunt intersecţiile unde nu întâlnim niciun mijloc de semnalizare, semnal luminos sau poliţist care să dirijeze circulaţia. Ordinea de trecere a vehiculelor se stabileşte prin regula priorităţii de dreapta.

Înainte de a intra într-o intersecţie nedirijată, prima asigurare se face din partea stângă pentru a observa dacă vehicul care vine din stânga a redus viteza şi a oprit iar apoi din dreapta pentru a acorda prioritate.

Aplicând regula priorităţii de dreapta ordinea de trecere este următoarea: motociclistul, autocamionul şi autoturismul. Autoturismul are în partea dreaptă autocamionul fiind obligat să oprească să-i acorde prioritate, autocamionul are în partea dreaptă motocicleta deci trebuie să-i acorde prioritate, iar motociclistul trece primul pentru că din dreapta sa nu circulă un alt vehicul. După ce a trecut motociclistul se aplică în continuare regula priorităţii de dreapta între autoturism şi camion, al doilea care trece prin intersecţie fiind autocamionul, iar ultimul autoturismul.

 

Ordinea de trecere este următoarea: tramvaiul, autoturismul negru, autoturismul galben. Tramvaiul trece primul întrucât în aceste intersecţii tramvaiele au prioritate de trecere, cu excepţia celor care virează la stânga, care pierd prioritatea faţă de vehiculele care circulă din sens invers. Între cele două autoturisme se aplică regula priorităţii de dreapta, al doilea care trece fiind autoturismul negru, iar ultimul autoturismul galben.

Ordinea de trecere este următoarea: autoturismul, autobuzul şi autocamionul. Există o derogare de la regula clasică a priorităţii de dreapta, este cazul vehiculelor care execută virajul la dreapta fără să depăşească axul drumului. Autobuzul este obligat să oprească pentru a acorda prioritate de dreapta autoturismului, indiferent dacă acesta virează la dreapta ar circula pe direcţia înainte sau ar executa virajul la stânga.

Autoturismul întrucât execută virajul la dreapta fără să depăşească axul drumului nu are nici o obligaţie faţă de conducătorul autocamionului, prin urmare el va trece primul prin intersecţie. Între camion şi autobuz fiind caz de egalitate ( ambii sunt pe aceeaşi categorie de drum), cel care virează la stânga (autocamionul) este obligat să acorde prioritate de dreapta celor care circulă din sens invers (autobuzului). Regulă: vehiculele care virează la dreapta, fără să depăşească axul drumului, au prioritate faţă de celelalte vehicule care circulă prin intersecţia nedirijată.

 

Circulaţia în intersecţiile cu sens giratoriu

 

Intersecţiile cu sens giratoriu sunt intersecţii cu circulaţia dirijată, unde se aplică regula priorităţii de stânga. Prin urmare, vehiculele care circulă în sensul giratoriu au prioritate faţă de cele care pătrund într-o astfel de intersecţie. Acestea pot fi:

Clasice – singurul indicator care îl găsim instalat este indicatorul cu aceeaşi semnificaţie „Intersecţie cu sens giratoriu”;

În situaţia de faţă, motociclistul beneficiază de prioritate de trecere. Dacă ne apropiem de o astfel de intersecţie şi dorim să virăm pe prima stradă la dreapta (poziţia autoturismului), ne încadrăm cât mai aproape de acostament, semnalizăm dreapta, acordăm prioritate vehiculelor care circulă din partea stângă, după care executăm virajul la dreapta.

Dacă dorim să virăm pe cea de-a doua stradă (din poziţia autoturismului), ne încadrăm cât mai aproape de axul drumului, semnalizăm stânga, acordăm prioritate vehiculelor care circulă prin intersecţie din partea stângă şi ocolim prin dreapta insula, menţinând în funcţiune semnalul stânga (traseul marcat cu albastru). După ce am trecut de axa penultimei străzi unde dorim să virăm, semnalizăm dreapta (traseul marcat cu roşu) şi ne încadrăm pe direcţia dorită.

Dirijate de piaţă gen „sens giratoriu” – sunt acele intersecţii unde indicatorul „Intersecţie cu sens giratoriu” este înlocuit cu indicatorul „Cedează trecerea”. În această situaţie, pe insulă va fi instalat indicatorul „Ocolire pe partea dreaptă”, indiferent de direcţia din care se pătrunde.

Când intersecţia are mai multe benzi de circulaţie pe sensul de deplasare se respectă regulile de circulaţie pentru drumurile cu două sau trei benzi, cu specificaţia că manevrele se execută într-un spaţiu mai restrâns. De reţinut că „direcţia înainte”, într-o intersecţie cu sens giratoriu, reprezintă poziţia circulară pe banda pe care suntem încadraţi, astfel la schimbarea direcţiei de deplasare se va acorda prioritate vehiculelor care circulă pe banda intersectată.

Modul de semnalizare a schimbării direcţiei de mers:

  • pentru prima ieşire la dreapta, semnal „dreapta”;
  • pentru a doua (a treia) ieşire la dreapta sau pentru a întoarce semnal „stânga”, iar la părăsirea intersecţiei semnal „dreapta”;

Banda de lângă bordură, pentru executarea virajului pe prima ieşire la dreapta sau cel mult a doua ieşire la dreapta;

Banda de lângă axul străzi, pentru executarea virajului pe a doua (a treia) ieşire la dreapta sau pentru efectuarea manevrei de întoarcere;

Circulaţia în intersecţii dirijate

Pentru a rezolva ordinea de trecere trebuie să stabilim direcţia drumului cu prioritate, în situaţia de faţă fiind drumul pe care circulă motociclistul şi autoturismul. Fiind caz de egalitate ( au acelaşi indicator „Drum cu prioritate”), între ei se aplică regula priorităţii de dreapta. Primul care va trece este autoturismul, după care motociclistul, iar ultimul autocamionul întrucât se află pe un drum fără prioritate.
  Primul va trece conducătorul autocamionetei albastre întrucât circulă pe direcţia prioritară. Autocamionul şi autoturismul au indicatoare de pierderea priorităţii. Fiind caz de egalitate , între ei se aplică regula priorităţii de dreapta. Al doilea va trece conducătorul autocamionului, iar ultimul conducătorul autoturismului.
  Ambii conducători se află pe direcţia drumului cu prioritate. Fiind caz de egalitate, conducătorul autoturismului care virează la stânga trebuie să acorde prioritate celui care se deplasează pe direcţia înainte.

Leave a comment