INDICATOARE RUTIERE

Ordinea de prioritate între diferitele tipuri de mijloace de semnalizare rutieră, semnalele agentului care dirijează circulaţia şi regulile de circulaţie:
1) Semnalele, indicaţiile şi dispoziţiile poliţistului rutier;
2) Semnalele speciale de avertizare luminoasă şi sonoră;
3) Semnalizarea temporară care modifică regimul normal de desfăşurare a circulaţiei;
4) Semnalele luminoase sau sonore;
5) Indicatoarele;
6) Marcajele;
7) Regulile de circulaţie
Indicatoarele se instalează, de regulă, pe partea dreaptă a sensului de mers, însă pot fi amplsate şi pe partea stângă, în zona mediană a drumului, pe refugiu sau spaţiu interzis circulaţiei vehiculelor, de cealaltă parte a intersecţiei sau deasupra unor benzi.
Semnificaţia indicatoarelor se respectă atât pe toată lăţimea drumului cât şi pe toată lungimea acestuia.

1. Indicatoare de avertizare.

Indicatoarele de avertizare se remarcă prin forma triunghiulară cu vârful în sus. Chenarul are culoarea roşie.
De obicei sunt instalate la o distanţă între 100 şi 250 metri de începutul locului la care se referă, însă poate fi amplasat şi la 50 de metri.
La întâlnirea unui indicator de avertizare, conducătorii de vehicule trebuie să mărească atenţia şi în anumite situaţii sunt obligaţi să reducă viteza

2. Indicatoare de prioritate

Oprire. Este un indicator de pierdere a priorităţii de trecere. Este întâlnit în intersecţiile fără vizibilitate. În acest caz conducătorii de vehicole sunt obligaţi să oprească în punctul de vizibilitate mare fără a depăşi colţul intersecţiei şi să se asigure înainte de a traversa drumul oblic.
Cedează trecerea. Este un indicator de pierdere a priorităţii de trecere pe care îl vom întâlni înintersecţiile cu vizibilitate. În acest caz, conducătorul de vehicul reduce viteza, asigurarea făcându-se din mers, şi va opri în cazul în care pe drumul transversal circulă vreun vehicul.
Dacă într-o intersecţie vom întâlni şi Oprire şi Cedează trecerea, vom aplica regula priorităţii de dreapta. Între Oprire şi Cedează trecerea nu există niciun grad de subordonare.

Drum cu prioritate. La acest indicator conducătorii de vehicule au prioritate faţă de cei care se deplasează pe drumul transversal.
Indicatoarele Prioritate pentru circulaţia din sens invers şi Prioritate faţă de circulaţia din sens invers se instalează pe un drum îngustat. Săgeata roşie arată cine pierde prioritatea.

 

3. Indicatoare de interzicere sau restricţie

Indicatoarele de interzicere au formă circulară cu bordură roşie.
Semnificaţia acestor indicatoare începe din dreptul lor şi se termină în dreptul indicatoarelor care anunţă sfârşitul interdicţiei sau la prima intersecţie.

4. Indicatoare de obligare

Indicatoarele de obligare au formă circulară şi sunt pe fond albastru. Obligă conducătorii auto să păstreze o anumită direcţie sau viteză minimă.

5. Indicatoare de informare

Se remarcă după forma dreptunghiulară pe fond albastru.

Leave a comment